Välkommen!

Inte orkat..

Publicerad 2008-11-23 17:38:32 i Allmänt

17.12

Hej hej.. inte orkat med o skriva här nu på några dagar.. bror o david har ju varit här o jag har haft väldigt ont och haft de lite jobbigt.. men men.. ikväll åker jag in på sjukhuset o opereras imon :/ Pallar inte skriva nåt typ.. Här kommer lite om de jag ska genomgå..


Information till dig som skall opereras för gallsten

Hur går operationen till?
En gallstensoperation med eventuella stenar tas bort. Du kommer att opereras under narkos med sk tiitthålsteknik (laparoskopisk operation). Det innebär att man med fyra stycken cm-stora "snitt" kan operera i bukhålan. Gallblåsan med stenar tas ut via ett av hålen i bukväggen.

Vid ca 5-10% av operationerna måste vi, pga tekniska svårigheter eller anatomiska förhållanden, övergå från titthålsteknik till öppen operation. Detta görs med ett 10-15 cm långt "snitt" under hö revbensbåge. Detta sker under samma narkos och slutresultatet blir det samma - hela gallblåsan med eventuella stenar avlägsnas.. Vid öppen operation får man ibland ett sårdrän och ett T-drän (T-dränet är en smal slang som ligger i gallvägarna, den använder man vid röntgenundersökninginom 10 dagar efter operationen). T-dränet har man vanligtvis kvar tills man kommer på återbesök då man röntgar gallgångarna för att se att alla stenar är borta. Sårdränet dras innan hemgång.

Efter operationen!
Eftersom du varit sövd kommer du först till uppvakningsavdelningen. Efter ett par timmar där får du komma upp till vårdavdelningen, Illamående och enstaka kräkningar kan förekomma under första dygnet.

De första dagarna är de normalt med viss smärta. Smärtan är dock inte värre än att man kan dämpa den med smärtstillande. Ibland kan man ha lite ont i axlarna efter en titthålsoperation, detta beror på att buken har varit utspänd. Smärtan försvinner inom en till två dagar. Du kommer också att känna sig "stinn" i magen och ha lite ont i bukväggen, framför allt vid rörelse.

Eftersom tarmarna har en tendens att vara mindre aktiva under ett par dagar rekomenderas du att äta små täta måltider och tugga maten väl för att få jämnare tarmmotorik och undvika för stor belastning på tarmarna. Därför rekomnederar vi inte för stora måltider med mycket fett eller färska grönsaker.

Du kan räkna med att gå hem dagen efter operationen med vid operation med dräninläggning blir det några dagar extra.

Ta det lite extra lugnt de första dagarna hemma. Man skall inte ligga till sängs men man ska inte heller överanstränga sig. Det finns inga restrektioner för vad man intefår göra. Smärtupplevelsen är indivuduell och det är bara smärtan som begränsar vad man kan o inte kan göra.

Förbanden!
Förbanden ska sitta det första dygnet, därefter kan du duscha som vanligt (ej bada). Ta då av förbanden, duscha och badda torrt, ytterliggare förband behövs inte. Om du har T-dränet kvar så bandageras det på buken vilket du kan duscha med.

Vävnaden under såren känns ofta lite hård ett per veckor efter operationen, men deta är en naturlig del av läkningsprocessen. Om du dremot får tilltagande värl från operationssåren evetuellt tillsammans med rodnad, ökad svullnad och feber kan det vara en indikation på att en infektion tllstött. Kontakta då den avdelning som du vårdats på eller kir mottagningen. Clips eller suturer tas bort hos distriktssköterskan 10-12 dagar efter operationen.. Boka tid.


Jao detta e då vad jag vet om operationen.. o att dom på mig ska göra titthål till o börja med men dom e så osäkra på om de funkar för i mitt fall kommer detta bli rfätt så krångligt.. men vi får hoppas på de bästa.. o så har dom även sagt att dom tror inte jag kan få åka hem dagen efter operationen för jag redan e så pass nedsatt.. så många frågetecken är de tycker jag.. o de oroar mig lite.. men aa får hoppas på de bästa..

Har börjat få min förbannade dödsångest nu idag.. får de inför operationer o de e väldigt obehaglig känsla o fundera (utan att man tänker på de) om man ska dö o vad som kommer hända.. men men.. vi får se hur de går..

Nu ska vi väl snart köra.. eller om ett tag iaf..

Iafhänt en kul sak idag somfick mig till tårar i ögonen o blev jätte lyckligt.. grattis :)

Kram på er

På återseende!
//TucciT

Kommentarer

Postat av: Sandra

Publicerad 2008-11-24 18:19:35

hoppas allt gick bra idag!!!!!!

Postat av: Marre

Publicerad 2008-11-25 00:30:18

Hoppas allt går bra för dig nu :)

Postat av: Svar till Sandra

Publicerad 2008-11-27 12:41:41

Joda operationen gick väl bra men jag mår skit o har gjort ända sen jag vaknade upp ur narkosen tyvärr :( hoppas de e bra me dig också efter omständigheterna

Postat av: Svar till Marre

Publicerad 2008-11-27 12:42:47

Tack

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela